V zadnjem času zelo pogosto prihajajo stranke, ki potožijo: “Tako nečiste kože, kot jo imam zdaj, nisem imel/a še nikoli”.

V času epidemije Covid-19 smo preventivno uvedli v svojo zaščitno opremo maske, ki pokrivajo nos in usta. Kot posledica pretiranega mehanskega draženja so se razvile na tem območju tako imenovane acne mechanica, ki so jih strokovnjaki v svetu poimenovali na kratko “Maskne”. Poleg mehanskega draženja k “Masknam” pripomorejo še povišana temperatura, povečana vlaga, ki se ustvarja pod masko, prav tako pa se dogajajo spremembe v pH kože.

Kako se rešiti težave z “Masknami”?

  • V dnevno nego uvedite nežna čistila, ki bodo iz površine vaše kože odstranile škodljive bakterije in nečistoče.
  • Izogibajte se nošenju ličil in dotikanju obraza.
  • Svetujemo, da si rezervirate termin pri strokovnjaku za kožo. Priporoča se izvedba ustreznih profesionalnih kislinskih pilingov.
  • V dnevno nego vključite kremo z antibakterijskimi, protivnetnimi, antioksidantnimi in seboregulacijskimi učinkovinami. Priporočljive so kreme s sestavinami, ki stimulirajo hitro obnovo kože. Izogibajte se komedogenih kozmetičnih izdelkov.
  • Ob namestivi maske poskrbite, da se ta tesno prilega vašemu obrazu, da prihaja do minimalnega drgnjenja na robovih maske. Če uporabljate pralne maske za večkratno uporabo, poskrbite, da je ta čista in da jih pogosto menjate.

Kljub neprijetnostim se moramo zavedati, da bodo le ustrezno nošenje mask in drugi preventivni ukrepi zavarovali pred boleznijo vas in vaše najdražje.